Aktuellt

Börja med fotboll som vuxen

Så om man funderar på att börja med fotboll, skulle det förmodligen vara en bra idé att överväga följande punkter. Kanske är det bättre att börja med basket eller fotboll,  kanske till och med baseball. Om du börjar med fotboll, kan du lära dig saker som rätt kroppsmekanik, eller hur man kan förhindra skador.

Kanske du är bättre att börja med sporten som är mer avancerad. Ett problem som många barn står inför när de börjar idrotta utan tidigare erfarenhet är att lära sig de grundläggande delarna av lagspel, till exempel ”Gör som jag säger och inte som jag gör.” Sanningen är, de flesta barn som engagerar sig i sport utan någon kunskap om lagspel i stannar inte länge.

Ditt barn kommer förmodligen att göra tillräckligt bra som ett team om du tillåter dem att bygga upp sina färdigheter. Men om du tror att du kan lära ditt barn ”gör som jag säger och inte som jag gör,” du har rätt, men det betyder att du kommer att undervisa ditt barn, ”gör inte.” När du lär ditt barn att inte göra vad du säger, lär du ditt barn hur man ser till att de alltid gör vad du säger. Detta lär dem att ta kontroll över sitt liv.

Som vuxen behöver du inte oroa dig för detta – men du måste acceptera det faktum att din kropp kommer att ta lite tid att träna. Detsamma gäller för dina barn. Detta betyder inte att du inte kan lära dem hur man gör sin del av ”gör som jag säger och inte som jag gör” ekvation.

Fotboll är träning fast som lek

Det första som någon förälder eller tränare måste inse är att naturens lagar fortfarande gäller och är förälderns ansvar gentemot barnet. Det finns många bra lärdomar att dra av att se barn leka. Att lära dem att regler är avsedda att brytas är en avgörande läxa.

Det som fungerar för vuxna fungerar inte alltid för barn. Det är verkligen inte en dålig idé att börja med fotboll, basket eller fotboll, men föräldrar och tränare för både barn och vuxna behöver veta vad som fungerar bäst.

Det finns många sätt att en tränare eller förälder kan hjälpa sitt barn att lära sig de principer som är lämpliga för barn i alla åldrar. Visar barn att när det gäller sport och lärande sportsmannaanda, är det OK att vara obehagligt. Visar barn att när det gäller att vinna och förlora, är det OK att förlora ibland.

Det är viktigt för barn att förstå att när någon annan vinner, är det OK att lära av sina misstag och känna att de blev kränkta. Detta ger dem förtroende att göra vad de kan för att undvika att göra samma misstag igen.

Även professionella fotbollsspelare, basketspelare och fotbollsspelare som tränas av dem som inte är professionella får samma lektioner. Nyckeln till att lära sig denna sport är att kunna tillämpa lärdomar från det första spelet.

Besök denna sida om träningsfrågor.